Lopende projecten

 

Sector
 • Po
Vakgebied
 • Nederlands
Leerplankundig thema
 • Beleid
 • Doelen
 • Vakvernieuwing & vakdidactiek
Trefwoorden
 • Taalspecialist
 • Taalcoördinator

Landelijk Netwerk Taal in het basisonderwijs

26-10-2015

LNT-carrousel-1.jpg

Netwerk van zo'n 1200 taalcoördinatoren, taalspecialisten en andere geïnteresseerden in het taal in het basisonderwijs! 

Het netwerk richt zich op en heeft belangstelling voor thema's uit de driehoek wetenschap, beleid en praktijk op het gebied van taalonderwijs op de basisschool. Het netwerk is:

 • een ontmoetingsplek voor mensen werkzaam of geïnteresseerd in het taalonderwijs op de basisschool: ervaringen uitwisselen, gebruik maken van elkaars deskundigheid.
 • een kennisplatform voor het delen van kennis en inzicht op het gebied van beleid, wetenschap en praktijk: gezamenlijk deskundigheid op te bouwen.
 • een aanspreekpunt dat adviezen of opinies kan verwoorden op het gebied van taal in het basisonderwijs: gezamenlijke standpunten formuleren. 
Bij het ontwikkelen en uitvoeren van taalbeleid op school speelt de taalcoördinator een cruciale rol. Daarom besteedt SLO aandacht aan vragen die bij taalcoördinatoren leven en aan actuele ontwikkelingen die relevant zijn voor het werk van een taalcoördinator. Voor taalspecialisten die werkzaam zijn als onderwijsadviseur in het basisonderwijs is er tijdens netwerkbijeenkomsten veel aandacht voor actuele ontwikkelingen in het taalonderwijs, die vervolgens gekoppeld worden aan het werk van een taalspecialist.


Komende activiteiten

 • Dinsdag 5 februari 2019 Blik op het taalonderwijs van de toekomst
 • Donderdag 28 maart 2019 (netwerkdag voor taalcoördinatoren)
 • Donderdag 16 mei 2019 (netwerkdag voor taalspecialisten)
 • Donderdag 26 september 2019 (gezamenlijke netwerkdag) Thema: Begrijpend lezen

Het LNT en Curriculum.nu

In 2018 buigen 125 leraren, 18 schoolleiders en ruim 80 scholen zich over de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. De ervaringen en opbrengsten van ontwikkelteam Nederlands kun je volgen op hun website. Op 23 maart presenteren zij bijvoorbeeld de conceptversie van de visie op het schoolvak Nederlands (so-po-vo). In elke consultatiefase is het mogelijk op de tussenproducten feedback te geven. Ook het LNT wil haar leden die mogelijkheid bieden. Daarom :

 • organiseren we op dinsdag 19 juni van 14 tot 16 uur op SLO Utrecht een consultatiesessie over de grote opdrachten. Aanmelden kan via LNT@slo.nl

Voor meer informatie mail LNT@slo.nl over vermelding van Curriculum.nu.

Lidmaatschap van het Landelijk Netwerk Taal

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van het Landelijk Netwerk voor Taal in het basisonderwijs, dan kunt u gratis lid worden van het netwerk. Stuur dan een mail onder vermelding van het Landelijk Netwerk Taal naar LNT@slo.nl en vermeld daarin uw gegevens, functie en werkplek.

Als lid van het Netwerk ontvangt u regelmatig digitale nieuwsbrieven met relevante berichtgeving over taal in het basisonderwijs en wordt u uitgenodigd voor de landelijke netwerkdagen en andere brainstorm- en discussieavonden.

Daarnaast kunt u zich aanmelden voor Tijdschrift Taal. SLO maakt dit tijdschrift in samenwerking met LOPON2 en EDventure. Het tijdschrift  is primair bedoeld voor onderwijsadviseurs en taalspecialisten van begeleidingsdiensten en opleiders taal van lerarenopleidingen basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen, maar daarnaast ook interessant voor onderzoekers, taalcoöordinatoren, inspecteurs en uitgevers. Via uitgeverij Van Gorcum kunt u een abonnement nemen op dit tijdschrift.

Verslagen van eerdere netwerkdagen

De netwerken bestaan beide al meerdere jaren. De verslagen van eerdere activiteiten zijn op deze pagina terug te vinden.  

 Nieuws

 

 

Verschenen: Tijdschrift Taal nr 11!54568htmlaspx20-1-2019 01:02:593False
Verschenen: Tijdschrift Taal nr 10!15746htmlaspx20-1-2019 01:02:59189False
Verschenen: Lezen in het basisonderwijs opnieuw onderzocht15741htmlaspx20-1-2019 01:02:59221False

Contactpersoon

 Agenda

 

 

Blik op het taalonderwijs van de toekomst | LNT4-2-2019 23:00:00http://nederlands.slo.nl/agenda-overzicht/blik-op-het-taalonderwijs-van-de-toekomst-lntBlik op het taalonderwijs van de toekomst | LNT
Netwerkdag LNT 28 maart 201927-3-2019 23:00:00http://nederlands.slo.nl/agenda-overzicht/netwerkdag-lnt-28-maart-2019Netwerkdag LNT 28 maart 2019