Lopende projecten

 

Sector
  • Basisonderwijs
Vakgebied
  • Nederlands
Vakinhoud
  • Literatuur/Fictie
Vakspecifiek thema
  • Geletterdheid

Open Boek. Handboek voor leesbevordering.

7-12-2016

​Walta, J. (2014) Open Boek. Handboek voor leesbevordering. Eindhoven: Kinderboekwinkel De Boekenberg (derde druk)

ISBN

9081736302

​Handboek bij de landelijk verspreide cursus Open Boek, opleiding leescoördinator. In Open Boek staat de visie centraal dat de leescoördinator de spin in het web is bij leesbevordering. In het boek aandacht voor een aantrekkelijke schoolbibliotheek en werkvormen als de boekenkring.
Het handboek is bestemd voor leescoördinatoren, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers met een onderwijstaak en iedereen die met kinderboeken werkt. 

Handboek waarin (een visie op) leesbevordering centraal staat. Het is een verdieping van de cursus 'Open Boek, opleiding leescoordinator' die auteur Jos Walta - voormalig schoolbegeleider en nu adviseur leesbevordering - in 1997 heeft ontwikkeld. De overzichtelijke inhoudsopgave toont de besproken onderwerpen: o.a. leesonderwijs, kinderboeken en jeugdliteratuur, de schoolbibliotheek en de leescoordinator. Walta introduceert het 'pizzamodel', benoemt drie dimensies van lezen (de recreatieve, de explorerende en de reflectieve) en in aansluiting daarop drie categorieen kinderboeken. De meeste ruimte is, heel praktisch, gereserveerd voor uitgebreide beschrijvingen van de basiswerkvormen leesbevordering. Theorie (zeer compact) en praktijk komen zo mooi samen, al had een extra redactionele slag niet misstaan (soms onnodige herhalingen of overbodige informatie; een analyseschema waarvan een deel ontbreekt). Prettig vormgegeven boek in tweekoloms druk waarin de liefde voor het kinderboek van de pagina's spat: door de inhoud, maar ook door de grote kinderboekenillustraties en de gedichten die elk hoofdstuk sieren. De auteur wil graag zijn eigen inspiratie op anderen overbrengen; dat moet lukken met dit boek. Geen register. Voor o.a. leerkrachten basisonderwijs, pabo en bibliothecarissen. (recensie Inger Bos)


Contactpersoon